RERUNS winnaar van de Grand Prix ANIMA 2019

De 38e editie van ANIMA, het internationaal festival van de animatiefilm van Brussel (1>10/3), werd zondagavond in Studio 4 van Flagey afgesloten met een feestelijk programma dat werd ingezet met een vrolijke filmperformance uit 1914 : het befaamde Gertie the Dinosaur van Winsor McCay, gevolgd door de bekendmaking van het palmares. Top of the bill was de avant-première van de laatste nieuwe van het duo Patar en Aubier : de nieuwe knotsgekke avonturen van Cowboy en Indiaan : La Foire Agricole.

Niet alleen het publiek, ook de organisatoren waren in opperste stemming, want met de veertigste editie in het verschiet kan het festival een constante toename van het aantal toeschouwers noteren: 46.000 festivalgangers waarvan 32.000 in Brussel, of 1.000 meer dan vorig jaar !

De jury voor de internationale competitie, bestaande uit Maureen Furniss (US), Hisko Hulsing (NL) en Jakob Schuh (DE) bekroonde Reruns, de recentste kortfilm van Rosto, een explosieve cocktail van live action opnamen die herwerkt werden in 3D en die jeugdherinneringen van de filmmaker oproepen... De Nederlandse cineast, schrijver en muzikant is op 7 maart jammer genoeg vroegtijdig op 50-jarige leeftijd overleden tijdens de voorbereidingen van zijn eerste langspeelfilm. Het festival droeg de slotceremonie dan ook op aan deze grote artiest die het festival zijn hele carrière lang volgde en er zijn vernieuwende en originele films kwam voorstellen. Aan de Grand Prix Anima 2019 is een dotatie van 2.500€ verbonden, geschonken door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De jury kende ook een speciale prijs toe aan Je sors acheter des cigarettesvan Osman Cerfon. De prijs voor de beste korte studentenfilm ging naar Bloem? van Jorn Leeuwerink. De jongerenjury, bestaande uit vertegenwoordigers van Webtv Ceci n'est pas un Buzz en Ouftivi, gaf de prijs voor de beste kortfilm voor een jong publiek aan One Small Step van Andrew Chesworth en Bobby Pontillas. 

De jury voor de nationale competitie, bestaande uit Anders Narverud Moen (NO), Julia Ocker (DE) en Ron Dyens (FR) – kende de prijs voor de beste Belgische kortfilm, geschonken door SABAM, toe aan Nuit Chérie van Lia Bertels. De Grand Prix voor de beste kortfilm van de Federatie Wallonië-Brussel ging naar Sous le cartilage des côtes van Bruno Tondeur.

Het festivalpubliek verkoos de film Funan als beste langspeelfilm voor volwassenen. De publieksprijs voor de beste kortfilm gaat naar Mind My Mindvan Floor Adams. De aanwezigen op de Animeernacht van hun kant verkozen Bloody Fairy Tales als beste kortfilm van de Animeernacht.

Dit jaar was er voor het eerst ook een competitie voor VR films. De jury, bestaande uit François Fripiat, Marine Haverland en Ioana Matei, kende de prijs voor de beste film toe aan Gloomy Eyes van Fernando Maldonado en Jorge Tereso.

We herinneren er daarbij aan dat de op Anima bekroonde Europese films in aanmerking komen voor Emile Awards en dat de Grand Prix Anima 2019 in aanmerking komt voor de Oscar® voor beste korte animatiefilm.

Dit jaar onthaalde het festival 763 geaccrediteerde bezoekers, meer dan 60 internationale gasten afkomstig uit 20 landen, waaronder de USA, Japan en Egypte. Zij kwamen hun film voorstellen of deelnemen aan de talrijke lezingen en gesprekken in het kader van Futuranima, de dagen voor de professionelen.

Foto’s van het festival, het volledige palmares en stills uit de bekroonde films zijn te vinden op de website www.animafestival.be.

Noteer alvast de datums voor de 39e editie van ANIMA: vrijdag 21 februari tot zondag 1 maart 2020.

News

De fotogalerij van Anima

Hier vind je de foto’s van Anima 2019, per dag

Meer weten…

Workshops voor kinderen met Zorobabel

Neem een kijkje op onze Youtube-pagina. Je vindt er het resultaat van onze workshop voor kinderen en ook andere filmpjes.

Meer weten…

Workshop voor jongeren, met Loup Blaster

Neem een kijkje op onze Youtube-pagina. Je vindt er het resultaat van onze workshop voor jongeren en ook andere filmpjes.

Meer weten…

After Movie

Neem een kijkje op onze Youtube-pagina. Je vindt er de Aftermovie van Anima 2019 en ook andere filmpjes.

Meer weten…

Anima Festival
© Marc Boutavant - Mandala: © Nicolas Fong
Fotogalerij